5 oktober 2010

I'm into Folk!


Net zoals Bart Peeters zingt..

Mijn vrienden en ik ontmoeten elkaar -minstens om de twee weken- op een folkbal. Ik doe het nu al vier jaar en het is niet meer uit mijn leven weg te denken. Het lief ontmoette ik dan ook op de folkdansles. Folkbals zijn voor mij een goede uitlaatklep, met leuke ontmoetingen en ze houden me gezond. Ik raad jullie zeker aan om eens mee te doen. Het is voor jong en oud!

Even een kleine omschrijving:

In het folkmilieu is er de openheid voor innovatie en het feit dat het publiek actief meedanst. Niemand draagt traditionele kostuums. De historische achtergrond van de dansen is ondergeschikt aan het dansplezier hier en nu.

Op een folkbal speelt een groep (dikwijls jonge)muzikanten eigen composities en/of bewerkingen van traditionele melodieën. Op al die liedjes kan je dansen. Het standaardrepertoire bestaat uit een tiental dansen: wals, mazurka, scottish, polka, jig, tovercirkel, bourrée, andro, hanterdro en tricot.Voor het podium leeft het publiek zich uit op de dansvloer. De groepsdansen zorgen voor een unieke, verbonden sfeer doordat iedereen met iedereen danst. De koppeldansen zorgen voor meer intieme momenten en laten een hele hoop variaties en improvisaties toe.
De meeste dansen zijn relatief gemakkelijk mee te doen op basisniveau, zodat folkbals voor nieuwkomers veel toegankelijker zijn dan bijvoorbeeld tangobals. Bovendien wordt er vaak een dansinitiatie gegeven net voor het bal begint. (uit: http://www.frissefolk.be/contact/folk.htm)Voor de Limburgers, kijk zeker eens op FolkinLimburg. Daar is het Bal(at)herk zeker een aanrader! De meeste mensen kennen folkbals onder de noemer 'Boombal' of Frisse Folk. Bij Muziekpubliek vind je folkbals onder de noemer 'queimada'. Ook bij folkroddels kan je terecht als je meer over folk wilt weten!2 opmerkingen:

  1. Leuk dit e lezen, ik heb een folk-muziekman, hier in huis, check dan zeker eens dit www.celticroots.be:) Véél dansplezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé leuk!
    De muziek op zijn website klinkt dansbaar :)
    Fijn..

    BeantwoordenVerwijderen