25 oktober 2012

Wie helpt: naaimachine kiezen?

Al drie jaar lang naai ik op de oerdegelijke Bernina van mijn tante. Ik maakte er een groot deel zwierige rokjes, wat leuke zakjes en andere stoffige dingen op.

En ik kwam tot de conclusie dat ik wel degelijk van naaien hou. Dus, wordt het tijd voor een eigen machien.

Het aanbod is zo groot en ik zou gewoon voor dezelfde Bernina willen gaan als deze nu niet zo een fortuin zou kosten. Dus schakel ik jullie hulp in! Welk machien raden jullie mij aan, dewelke heb je zelf en ben je er content van? En niet te vergeten, waar kocht je hem?

Ik kwam al tot volgende vereisten:
knoopsgat in één keer // niet meer dan 700€ // niet computergestuurd? // stretch steken // boventransport? // smocken //

Gekozen!

34 opmerkingen:

  1. Ik heb een Singer confidence, heb hem gekocht in Mechelen bij Van Rooy. Ik kan een knoopsgat in een keer maken, zelf in twee verschillende breedtes. Ik moet zelf instellen welke steek ik wil en beslis zelf wat ik doe en wanneer.
    Voor de rest weet ik het zelf niet of het mogelijk is, ik heb nog niet alles geprobeerd.
    Ik heb hem nu bijna twee jaar en ik heb hem 500€ betaald.
    Ik weet niet vanwaar je bent, maar je mag altijd is komen proberen (Hulshout tegen hesit op en berg)
    Veel succes met de zoektocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, bedankt! Ik woon niet echt aan die kanten, maar dan kan ik deze ook eens vergelijken op het internet.
      Ik ga vandaag ook naar een verdeler die Singer heeft! :) Bedankt..

      Verwijderen
  2. Bij Goedkope supermarkten en drogisten bieden ze soms naaimachines aan voor +/- 100 euro en die zijn best goed. Ik ken 2 mensen die ze gekocht hebben, veel naaien , en er heel tevreden over zijn.
    groetjes,
    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo! Ja, heb ik ook al gehoord.
      Maar ik ga liever voor een goed toestel. We hebben met de academie ook eens een goedkoop model in de Lidl gekocht en daarmee naaien was niet echt een plezier... :/

      Verwijderen
  3. Je kunt ook kijken of je de Bernina tweedehands kunt vinden. Ik denk dat je van een mindere machine helemaal gek wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat kan! Ik zou het niet weten want ik naaide nog nooit op iets anders (behalve dan diegene uit de Lidl van vorige comment). Ik zou liever voor een nieuw exemplaar gaan, want bij tweedehands weet je natuurlijk niet zeker of hij lang gaat meegaan.

      Verwijderen
  4. Ik heb zelf 2 naaimachines. Een Singer golden panoramic 670 g (belachelijk lange naam haha) en een Singer bij een drogisterij gekocht. De Singer 670g wordt niet meer gemaakt (retro modelletje) maar ik heb deze bij toeval in de kringloopwinkel gekocht en ben enorm tevreden over deze degelijke machine. Het is echt 'starten en wegrijden' zeg maar. Heerlijk! Met de Singer van de drogist ben ik toch wat minder blij. Hij lust, loopt vast en ondanks dat ik echt mijn best doe met smeren en draadspanning blijft het een grote ellende. Maar, wellicht heb ik net een 'maandagmorgen-modelleke' ;-)

    Mijn oma heeft een Lewenstein naaimachine en zweert hier echt bij.

    Ik ben benieuwd wat voor machine je gaat aanschaffen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ow, das wel jammer dat die andere naaimachine niet goed werkt. Welke singer is dat dan juist?
      Wel hip dat jou retromodel nog werkt! Ik vind deze altijd zo mooi uitzien..
      Lewenstein ken ik niet..

      En ja, ik ben er zelf eigenlijk ook benieuwd naar, want ik heb nog altijd niet echt een idee..

      Verwijderen
  5. Ben je aan het blog-hoppe en dan lees je deze vraag .. bij de antwoorden kom ik helaas mijn machine niet tegen ... ik heb een Pfaff met boven-transport en ik wil niet anders meer (al 12 jaar dezelfde en gebruik hem veel) .. ook mijn vriendin heeft laatst eentje gescoord en is meer dan tevreden .. http://www.matson.nl/website/Read.php?PageID=1250 .. maar het is maar wie je het vraagt .. succes met kiezen!!
    Groetjes een toevallige voorbijgangster
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je (toevallige) reactie! Ik was ook al aan het vergelijken met Pfaff toestellen..
      Dus bedankt voor je commentaar. Ik zal er eens naar vragen bij de verdeler!

      Verwijderen
  6. Ik heb een brother FS40 gekocht als 'starter'. Ben daar heel tevreden over voor de dingen die ik in het begin maakte (Clutchkes, dekentjes, kussens... de 'alleen-maar-rechtdoor-projectjes' zeg maar). Een heel makkelijk in gebruik machientje, niet te duur (200 euro). Maar.... ondanks dat ik er echt goed mee ben kunnen starten, 'voel' ik nu wel dat wanneer ik bijvoorbeeld kleertjes maak voor de zonen (bijv. Jacob), ik wel heel aandachtig moet zijn in wat ik doe, en dat ik 'truuken' moet uithalen om hem over dikke stofplooien te krijgen. Een vriendin, die dezelfde brother had,heeft om die redenen nu een Janome van ongeveer 700-800 euro gekocht. Mijn man gaf al één groot voordeel: de Janome maakt véél minder lawaai. En dan is er nog de megawaslijst aan andere voordelen (cfr. de dikke stoflagen) waarmee die vriendin mij telkens weer jaloers weet mee te maken. :-) Zij is gaan kijken bij Van Rooy, heeft allerhande machines mogen uitproberen en vergelijken. Ze helpen je echt wel met je keuze en 'vereistenlijst'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Bedankt voor je lang bericht. Ik ga er dus zeker op letten dat ik een degelijk machien neem die meer stoflagen aan kan. Lijkt me inderdaad ook heel belangrijk! Van Rooy is helaas wat ver voor mij :( Ik hoop dat ik ook een goede verdeler in de buurt vind! Merci!

      Verwijderen
  7. Hey Karen!
    Ik heb een Pfaff Expression, en ik ben er supertevreden mee. Ik vind dat Pfaff meer waard bied voor zijn geld dan Bernina.
    Ik zou ook steeds terug voor een elektronische gaan, je weet niet wat je mist; naad automatisch boven OF onder laten stoppen, automatisch knoopsgat waar je gewoon de breedte van de knoop instelt en machine doet de rest, perfect!
    Boventransport van Pfaff is ook super. De kleine broer van die van mij is de Ambition, die zijn iets goedkoper. De Ambition Essential is nu <700 euro. Zelf heb ik de mijne gekocht bij Van Rooy uit Lier, maar ik denk dat het makkelijkst is als je hem ergens koopt waar je zelf niet te ver vandaan woont, als er eens iets mis is.
    Op Stoffenspektakels geven sommige naaiwinkels grote kortingen!

    Laat je niet verleiden door de vele steken! Waarschijnlijk heb je zelf al ondervonden dat je maar enkele steken van het hele gamma gebruikt!

    Veel succes bij de zoektocht! Het is een investering, maar één waar je vele jaren plezier van zal hebben, dus zeker waard om goed uit te zoeken en niet direct voor het goedkoopste te gaan.

    Groetjes, Iris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn om zoveel positieve dingen van Pfaff te horen!
      Alleen weet ik niet of elektronisch zo goed is.. is dat niet moeilijker om te herstellen?

      Het stoffenspektakel was gisteren :/ een beetje te laat..
      maar toch erg bedankt voor je nuttige post!!

      Verwijderen
  8. ik heb zelf een pfaff select 3.0. Dus: stretchsteek, boventransport, 500 euro, en niet computergestuurd. Alles naar jouw wensen...
    Gisterenavond ook toevallig nog in de naailes machines vergeleken. Een lesgenoot wou ook een nieuwe. Bernette is goed, maar niet zo sterk, dus laat je niet misleiden door de link met bernina. En de conclusie was dat je dan best een pfaff koopt, want die zijn oerdegelijk, en het dubbeltransport, dat was toch wel het aloverheersende voordeel. We zaten met 4 pfaff-bezitters erbij, en iedereen zei dat ze ECHT niet meet zonder kunnen. Oké, bernina heeft dat ook, maar dat kost je nog een klein fortuin extra, en het zou een gedoe zijn als je van naaivoetje moet wisselen. Bij pfaff zit dat daar op: klik aan, klik af. Ik kan niet meer zonder in elk geval!
    En die drogisten-machines, pff, op minder dan 1 jaar was mijn singer van 250 euro op...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja! Ik heb al veel goede reacties van deze Pfaff gehoord.
      Ik vroeg me alleen af of je ook kan smocken met dit toestel? Want ligt het spoeltje niet op zijn zij?
      Ik ken dat niet, een drogisten machine..

      Verwijderen
    2. met een drogisten-machine, bedoel ik dus de toyota's en de singers die je wel eens in promotie ziet bij kruidvat of makro enzo...
      Smocken heb ik nog niet gedaan met mijn machine, maar ik zag deze tutorial, en dat is een heel gelijkaardige pfaff, dus het antwoord is vermoedelijk ja...
      http://flossieteacakes.blogspot.be/2010/06/shirring-tutorial.html

      Verwijderen
  9. Leuke! Ik was aan het bloghoppen omdat ik net met dezelfde vraag zit. Ik heb een Singer Solaris, 2de hands gekregen van een tante. Het is eentje uit de jaren '80, maar deze heeft kuren. Ik test nu de machine van mijn schoonma (een Singer confidence(?) - 300 euro en ondertussen 5j oud) maar deze heeft moeite met een paar lagen stof samen.
    Ik ben benieuwd naar je keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb net een Pfaff Ampbition 1.0 gekocht. Was 800 euro bij van Rooy in Mechelen. Ik ben er supertevreden mee.
    De handelaar heeft mij verzekerd dat de herstellingen hetzelfde zijn als bij een handmatige machine, dus daar zou je geen schrik van mogen hebben.
    Wat vind ik er zo leuk aan? Boventransport, verschillende snelheden die je kan instellen, naald in of uit de stof laten stoppen, de hechtfunctie, automatisch knoopsgat, naait heel mooi op tricot en door dikkere lagen stof, ... en ik kreeg er heel veel handige voetjes bij.
    Hij weegt alleen nogal veel.

    Daarvoor had ik een 'drogisten machine': een Singer Magic van 120 euro in de Carrefour. Ik heb daar 5 jaar mee gestikt en dat ding deed zijn job behoorlijk. Hij had het alleen moeilijk met een blinderitsvoetje en de tweelingnaald. Na 5 jaar is hij nu wel echt afgeschreven.
    Als je zeker weet dat je gaat blijven stikken, zou ik wel durven investeren in een duurdere machine.

    Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Esther! Goed om te horen dat je content bent van een elektronische machine. Ik begin nu ook te twijfelen :/ In de naaiwinkel zeiden ze dat elektronisch erg veel voordelen heeft..

      Verwijderen
  11. Het wordt allicht nog moeilijker als jal die raad kan lezen. Ik zou geen goedkope naaimachine aanraden. Spaar liever wat of betaal ze maandelijlijks af. Ik geef workshops en heb al duizenden kleertjes gemaakt en ik raad een oerdegelijke machine aan waar je jou niet ergert aan de draadspanning en het maken van een knoopsgat. Een mooie steek, een mooi knoopsgat en een mooi zigzag, dit moet ze goed kunnen doen. Al die fantasie gebruik toch nooit of heel zelden. Koop dan liever een okkazie van een goed merk met basisdingen dan een goedkope machine waar je nergens heen kan voor service. als je veel naait, is een beter merk zeker aangeraden. Bernina is voor mij de top, natuurlijk zijn er nog degelijke merken die het heel goed doen.
    Ik wens je een goede aankoop en heel veel plezier ermee.
    Catharine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Catherine

      Bedankt voor je raad!
      Ja, ik wou graag voor een degelijk machien gaan. Maar liefst wel niet boven de 750€.
      Welke merken of machines raad je -buiten Benina- nog aan?
      Ik twijfel ik of een elektronische machine even goed is als een mechanische..

      Merci!

      Verwijderen
  12. Ik ben zelf ook op zoek.
    Ik heb nu een Janome 2030. Op zich niets mis mee, zelfs zeer tevreden maar ik vind de motor wat te licht. Ik heb er een aparte boventransportvoet voor. Ook zeer goed maar je moet wel steeds een deel van je machine losmaken en weer opmaken.
    Een alternatief nu is een zwaardere Janome, of een Pfaff (ambition 1.5 of expression 150). Geen boventransportvoet meer. wel wat zwaarder om heen en weer te nemen...
    Zeker gaan voor een computergestuurd model...
    Aankoopprijs eerder tegen de 900€ maar je krijgt vrijwel overal kortingen van 10 tot 20% en extra's... toch de moeite...
    Ik ga naar Guy's naaicentrum in Hamme (bij Sint-Niklaas in de buurt) maar hoorde ook al veel goeds van Van Rooy. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij hebben op de naailes allemaal Pfaffs select 3.0 of 4.0 weet het niet meer vanbuiten, onze juf zweert bij Pfaff.Ze hebben ook 2 Pfaff ambition toestellen gekocht en die zijn naart schijnt ook heel fijn. Ikzelf heb een Pfaff Expression gekocht, ben er echt super content van echt heel degelijk. Smocken heb ik nog niet gedaan, dus kan ik weinig van zeggen...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. 30 jaar geleden kocht ik mijn eerste Husqvarna : een zeer degelijke basismachine die ettelijke km gestikt heeft. Aanvankelijk was het enkel de bedoeling om met die machine herstellingen te doen aangezien ik totaal geen naaiervaring (en geen interesse in naaien) had maar ik vond het naaien zo leuk dat we, 3 jaar na de aanschaf van de eerste machine, een zwaarder model van Husqvarna kochten met heel wat meer steken én met de mogelijkheid om te programmeren. Mijn keuze viel opnieuw op Husqvarna omwille van het gebruiksgemak, geen 'onderhoud' aan de machine. De 3 jaar oude machine werd door de verkoper overgenomen en nadien in tweedehands verkocht. Ik naai nog steeds veel en mijn machine kan alle stoffen aan : meerdere lagen dikke harde stof zoals jeans, dunne voilekes en vooral ook tricot (zonder lubberen, zonder gaatjes te maken) Onze verkoper verkocht en verkoopt nog steeds Bernina en volgens hem moet de Husqvarna wat betreft kwaliteit niet onderdoen voor een Bernina maar laatste is wel een pak duurder of de Husqvarna. Toen mijn dochter een aantal jaar geleden een naaimachine wilde aankopen, stond haar keuze vlug vast en werd het ook een Husqvarna... Zij kocht de machine, bij dezelfde verkoper, in tweedehands en het is dezelfde machine of degene die ik 25 jaar geleden kocht. Zij is ook zeer tevreden van haar Husqvarna en over de service van onze verkoper.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hey Karen,

    Zoals ik je al gezegd had: ook hier een heel tevreden Pfaff-gebruiker. Ik heb een Pfaff Select 3.0, mechanisch, en ik moet zeggen dat ik het niet mis, dat ze niet elektronisch is. Ik heb leren naaien op een hele oude mechanische Singer van mijn oma, ik heb dus nooit anders geweten dan alles zelf instellen. Ik vind dat echt niet zo'n probleem. Het boventransport is inderdaad superhandig: geen voetjes wisselen, gewoon hendeltje naar beneden, en het staat op. Het enige wat nog fijner zou zijn: een 1staps knoopsgat (dat heeft hij niet).

    BeantwoordenVerwijderen
  16. hier een brother innov 10 s en uitermate tevreden van! Gekocht bij Mertens in melle, en dat zijn me nu eens supervriendelijke mensen zeg!
    Dit model van brother maken ze momentel niet meer, is vervangen door de innov 15 dacht ik. 3 soorten knoopsgaten automatisch, stretchsteken, nog geen dag problemen mee gehad en nu 2 jaar oud.
    Kostte toen 300 euro, nu om en bij de 320 dacht ik. Ik heb er ook een boventransportvoet bij gekocht, die kostte ongeveer 50 euro, en een blinde ritsvoet van om en bi jde 30 euro. Meer moet dat voor mij allemaal niet zijn :) veel succes in je zoektocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Thuis heb ik een Janome DC4030 en daar ben ik zeer tevreden over.
    Op School gebruiken we Bernina en dat is wel een categorie 'sterker'.
    Stap gerust een naaimachinewinkel binnen om ze allemaal uit te proberen met een paar verschillende stofjes: katoen, tricot, zijde, jeans, ... dan voel je meteen of het ok is of niet.
    Een tweedehands Bernina in een naaimachinewinkel zou ik ook durven overwegen, heel vaak krijg je daar ook een garantie bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ik ook pfaff select 3.0 En ben een grote fan. Ik heb mijn machine al 1 keer laten vallen en1 keer viel er een stuk verbouwing op en nog steeds naait hij vlotjes. Ik wou een handmatige en geen elektronische machine. Ik wil elk ding zelf bepalen en alles in de hand houden (controlefreak?)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oh Karen! Goede vraag! Ik heb immers ook nog een erfstuk waar ik op naai. Vermits ik bijna jarig ben heb ik gezegd dat ze maar allemaal samen moeten leggen voor een nieuw naai-exemplaar. Dus jouw vraag komt als geroepen :)
    Ik lees graag alle reacties mee en ben benieuwd naar je keuze. Laat zeker iets weten wat het geworden is en of je content bent :) En als je aub wil mag je mij ook laten weten waar je geweest bent. We wonen toch in dezelfde coté hé ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heel goeie vraag!! Ik ben ook grote fan van Bernina, maar het kostenplaatje is inderdaad vrij hoog. Ben na 6 jaar terug naar de avondles naaien gegaan,direct in 2de jaar gestart. Superleuk uiteraard. Ook ik ben hier en daar aan het rondneuzen, dus heel leuk om de reacties en adviezen hier te lezen!
    Groet,
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  21. hoi Karen,
    Vele mensen hierboven hebben al van Van Roey gesproken uit Lier. Goede verdeler maar zij raden geen Bernette van Bernina aan voor moest je deze op het oog hebben! Er zijn heel veel problemen mee. Dus moest je voor een Bernina gaan zou ik die serie niet nemen maar direct een duurder type! Mijn schoonmoeder is leerkracht snit en naad en heeft 35 jaar met een Husqvarna gestikt en nu overgestapt naar Pfaff, elektronisch! Zeer content over alleen zijn bij haar de toetsen naast je rechterarm waardoor het wel eens kan zijn dat je er per ongeluk tegen botst en het programma ineens verandert! Misschien een kleine opmerking maar kan toch wel nuttig zijn!
    Ik denk dat ik binnen een dik jaartje misschien ook een nieuw model aanschaf. Ik heb mezelf een Singer aangeschaft, goedkoop en hoop hier nog veel mee te mogen doen, maar eens je met een degelijk naaimachien gewerkt hebt ben je eigenlijk stikjaloers!
    succes met je keuze!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb een Brother inonv-is 10 ben zeer tevreden!

    ik wil een overlock bijkopen vandaar een niet te duur naaimachine met voor mij genoeg mogelijkheden!
    Woensdag bij Chrisjo In Alken speciaal voor de Bernina overlock opendeur dagen!

    Veel succes met je keuze!
    Marina(vlinderknoopje)

    BeantwoordenVerwijderen