26 augustus 2014

Review - fotoalbum webprint.nl

Na onze verre reis naar Cambodja zat ik thuis met 442 foto’s. Vierhonderd-twee-en-veertig herinneringen. Niet allemaal even mooi of scherp, omdat ik maar een klein toestelletje mee had of omdat het soms snel moest gaan. Maar voor ons foto’s met een grote waarde, want zo zouden we altijd met een glimlach terug kijken naar onze verre reis samen. 

Het was dan ook een leuke verrassing toen ik bij Webprint.nl een foto-album mocht testen. Eigenlijk was ik niet zo een voorstander van geprinte fotoalbums. Hun lay-outs spreken me meestal niet aan en over de ‘te-gebruiken’ lettertypes zal ik maar zwijgen.. Ik had er wel nog nooit zelf eentje laten drukken, dus ik vond het wel de moeite waard om dit te proberen. 

Het maken van het fotoalbum ging bijzonder vlot. Al werkte ik er wel een zestal uurtjes aan, het ging ook wel over een album van bijna 70 pagina’s en zo ‘n 168 foto’s met hier en daar wat tekst. Ik ben ook nogal streng en kieskeurig :)

Alvorens te beginnen registreer je jezelf. Daarna kan je (zonder downloaden) in een online programma je fotoalbum samenstellen. Voordat je begint, raad ik je aan het fotoprogramma te openen en eens alle knopjes te proberen. En dan zeg ik expliciet ALLE, want sommige handige knopjes (zoals rasteren en omdraaien) heb ik pas na een tijdje ontdekt. Het kan je dus veel tijd uitsparen en zo ontdek je ook nog enkele andere, leuke knopjes. 
Laten we even kort de voordelen van het programma opsommen. Of de dingen die ik echt superhandig vond..

- Voor je start maak je de keuze uit een langwerpig, een staand of een vierkant album. De papiersoort is basis fotopapier. Kies je voor meer grammen en mat of hoogglans, kost het album ietsje meer. Ook kan je gaan voor een luxueuzere foam kaft. Zelf koos ik voor een XL-album (20 x 30cm) met basispapier en een harde kaft. Al wordt het papier ‘basispapier’ genoemd, het voelt lekker aan om in te bladeren en het ziet er best kwalitatief uit. De kaft is netjes ingebonden en voelt aan als een echt boek.


 - In het programma zijn er voorstellen voor paginaschikkingen voor één of twee pagina’s. Met enkele klikken staan je foto’s netjes naast of over elkaar. Je kan zelfs kiezen voor een panoramaview over twee pagina’s. Wil je dan toch liever een eigen schikking of een extra foto toevoegen? Dat kan ook! Met het aanwezige raster zorg je er dan ook voor dat alle foto’s mooi gelijk lopen. De lay-out van je fotoalbum bepaal je dus volledig zelf!

- Je foto’s kan je afronden, in een ovaal zetten of een schaduwachtergrond geven.

- Naast het toevoegen van foto’s kan je tekst toevoegen. Je kiest zelf hoe groot, waar en wanneer je tekst wilt. De keuze aan lettertypes is uiteenlopend. Zo heb je Helvetica, maar ook meer speelse lettertypes. De lettertypes en hun achtergrond kan je ook een kleurtje geven!

- De achtergrond van je album is standaard wit, maar aanpassen kan. Zelf koos ik voor iets fleuriger geel met stipjes, want dat past wel bij vakantie! De achtergronden variëren van bloemetjes, wolkjes tot houtstructuur, die je over heel het album of over enkele pagina’s laat terugkeren. Of je geeft het album gewoon een basiskleurtje.

- Het opslaan van je onaffe album gaat bijzonder vlot. Op enkele seconden is je project opgeslagen, zodat je later gemakkelijk kan verder werken.

Deze dingen heb ik gemist:

- een tekstcorrector: Het zou jammer zijn als er spelfouten in je album staan. Daarom zou een tekstcorrector wel handig zijn. Je album is immers nogal klein op je scherm en je tekst wordt alleen uitvergroot als je er op klikt.

- Ik heb al mijn foto’s afrond. Bij elke foto moest ik het knopje ‘afronden’ steeds opnieuw aanklikken. Alle foto’s onmiddellijk afronden is gemakkelijker!

- Zelf hulplijnen kunnen trekken werd ook gemist. Al is er wel een raster en zijn er (soms) wel automatische hulplijnen. Soms is mikken nog al moeilijk.

- Kleine tekeningetjes, pijltjes of streepjes toevoegen met een pennetje zou een leuke extra zijn. Wel zijn de typische ‘clipart’-tekeningen aanwezig, maar deze vind ik zelf te kitscherig. Al missen niet alle gebruikers deze teken-tool, denk ik.

Het album werd snel geleverd, op week tijd (vijf werkdagen) lag het hier op de deurmat. Het geheel kwam aan in een goed ingepakt pakket, zodat je album zeker geen ezelsoor heeft. De kwaliteit van de foto’s op het basispapier is erg goed, ook op de achtergrond komen de foto’s mooi uit. Het basispapier heeft een lichte glans, maar zal zeker geen vettige vingers opnemen. Voor gepixelde foto’s had ik schrik, maar hier is niets van te zien. Zelfs de grote foto’s op de kaft zijn dik in orde. Het leuke aan dit album is, dat het volledig aangepast is aan je eigen noden. Je foto’s zijn netjes bij elkaar geordend. De kaft is persoonlijk, je foto’s zijn tastbaar en het geheel is mooi om te presenteren aan familie en vrienden! Zeker voor herhaling vatbaar..

Op dit moment loopt er nog een korting van 30% op de fotoalbums!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben een grote fotoliefhebster :) Duizend keer heb ik de foto-albums thuis bekeken, dus ik ben wel fan van de échte oude fotoalbums. Maar ik moet zeggen dat ik al verschillende leuke exemplaren van zo'n geprinte fotoboeken zag, die van jou ziet er echt heel tof en persoonlijk uit, knap!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hella, ik ken dat, zo bladeren. Ik kan dat ook uren doen! Deze is inderdaad heel persoonlijk en best netjes. Hij neemt ook niet zoveel plaats in als een écht fotoboek én de foto's vallen er niet uit ;)

      Verwijderen